Menu bar

Saturday, 19 November 2016

De ce Black Friday e "Vrăjeală de Buftea"

Ca să încep într-o atmosferă puțin comică și specific românească - vineri, ora 2:20 pm - îmi amintesc brusc că "sărbătoarea reducerilor începe la miezul nopții". Iar după o căutare rapidă a magazinelor online preferate, descopăr că site-ul de cărți elefant.ro, este prima victimă a "masivelor reduceri" de black friday. Asta doar așa, ca să înțelegeți că, tot tipic românesc, începutul nu e deloc promițător, dar foarte amuzant. 


De ce Black Friday e "Vrăjeală de Buftea"? 

În primul rând, pentru că nici măcar la ei nu a luat naștere ca o sărbătoare a reducerilor, ci a fost inventată în jurul secolului XIX (adică 19 pentru cei care au uitat cifrele romane - si anii 1800 pentru cei care au uitat ce reprezintă)... Ea făcea referire la încheierea vacanţei de Ziua Recunoştinţei, iar mult mai târziu, a ajuns să coincidă cu redeschiderea mall-urilor. Nici măcar la ei nu e o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, dar, în timp, a devenit un pretext bun pentru marile corporaţii din State de a-și lichida stocurile, înaintea sosirii mărfurilor de Crăciun, prin aplicarea unor reduceri infime.

În doilea rând, pentru că Black Friday e o altă "sărbătoare", similară sau nu Halloween-ului, importată (nu furată) de la renumiții americani. De aici se subînțelege și inspirația de care au dat dovadă cei care s-au decis să o adopte sub o altă formă, dar exact aceeași denumire, pe care eu, una aș propune să o schimbăm în ceva specific românesc, pe care să o înțeleagă toată lumea - Vrăjeala de Buftea. De ce? Pentru că românul, pe cât e de inventiv în a fura ideile altora, pe atât e de prost... inspirat în a le schimba măcar denumirea...

În plus, după cum bine au observat cei care au urmărit prețurile anumitor produse de care erau interesați, reducerile au fost mai fictive decât un scenariu SF. De ce? Răspunsul e simplu - la noi în ţară promoţiile cu reducerile cele mai mari se fac între 15 ianuarie și 15 aprilie și între 1 august și 31 octombrie, când e perioada legală în care ai voie să faci vânzări de soldare, conform Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia consumatorului. Cu alte cuvinte, reducerile reale, spre deosebire de cele virtuale, din perioada mult mediatizată a Vrăjelii de Buftea, vor avea loc în perioada lichidărilor de stoc. 

Dacă nu mă credeți pe mine, citiți și relatarea unui conațional de-al nostru din capitală - "Pentru că n-am bani de tablete şi mobile, dau ca exemplu situaţia cărţilor. Acum o lună romanul Urzeala Tronurilor al lui George R. Martin se vindea cu 30 de lei în librăriile fiţoase (Cărtureşti, Diverta) şi cu 20-25 în alea de cartier. Azi dimineaţă Cărtureştiul îl vinde cu 30 de lei, după ce l-au redus de la 50. La fel ca exemplul meu sunt alte o mie din toate categoriile de produse, trebuie doar să urmăreşti preţul produselor din lunile anterioare."

Și pentru a încheia în aceeași notă comică, tipic românească vă las să vă delectați cu un scurt filmuleț în care vă sunt prezentate câteva oferte greu de egalat - adică același produs, pe același site, la două prețuri complet diferite. Adică... ce rost mai are să îți diversifici gama de produse de black friday, cand poți să bagi același produs de mai multe ori? :)))




No comments:

Post a Comment