Menu bar

Sunday, 15 January 2017

Nu lumea te rănește, ci propriile tale așteptări!



"Te otrăveşti singur atunci când ai o perspectivă negativă asupra lumii. Sunt atât de ocupat să rezolv probleme, încât nu am timp să mă simt prost că lumea nu devine mai bună. Nu am aşteptări asupra lumii. Faci tot ce poţi mai bine, dar ce fac ei, asta e lumea reală. Ce se întâmplă este lumea reală...

Ce cred eu că ar trebui să se întâmple este greşit. Tu faci ce este mai bine ca acestea să se întâmple, dar dacă nu, asta este tot ce poţi face, ce e mai bine. Dar dacă ai aşteptări de la cineva şi nu se dovedeşte în acest fel, înseamnă că judecata ta cu privire la acea persoană este greşită. 

Când cineva te dezamăgeşte nu el este de vină, ci abilitatea ta de a judeca oamenii este problema. Ei pot fi ticăloşi, dar tu nu ai putut detecta asta. 

Aşa că trebuie să înveţi cum să evaluezi oamenii. Odată ce înveţi asta, poţi face judecăţi mai bune.
Nu lumea te răneşte, ci propriile aşteptări."

Friday, 13 January 2017

Indiferent dacă tu crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate!

Odată, un tânăr s-a apropiat de un înțelept și i-a spus suspinând:
– Am venit la tine pentru că mă simt atât de slab și inferior față de ceilalți, încât nu mai vreau să trăiesc. Toți din jurul meu spun că sunt un ratat, un idiot. Te rog, înțeleptule, ajută-mă.

Înțeleptul, privind atent tânărul, i-a răspuns repede:
– Iartă-mă, dar acum sunt foarte ocupat și nu te pot ajuta. Trebuie să rezolv o problemă foarte importantă – și gândindu-se puțin, a adăgat: – Dar dacă ești de acord să mă ajuți să rezolv această problemă, cu drag te ajut și eu.

– Cu… cu plăcere, înțeleptule, a șoptit neîncrezut tânărul.
– Bine, a spus înțeleptul și a scos de pe degetul mezin al mâinii stângi un ineluș cu o piatră frumoasă pe el.
– Ia calul meu și pleacă imediat la piață. Trebuie urgent să vinzi acest inel, ca să dau o datorie. Încearcă să îl vinzi pe un preț bun, dar în nici un caz să nu fie mai puțin decât o monedă de aur. Mergi și întoarce-te repede.

Tânărul a plecat. Ajungând la piață, el a început să propună inelul mai multor vânzători. La început aceștia priveau cu interes inelul. Dar era suficient să audă prețul, că pierdeau orice interes. Unii râdeau fățiș de tânăr, alții pur și simplu îi întorceau spatele. Numai un vânzător bătrân i-a explicat că o monedă de aur este un preț prea mare pentru un asemenea inel și că ar putea să-l cumpere cel mult pentru o monedă de argint.

Auzind vorbele bătrânului, tânărul s-a întristat mult, amintindu-și de ordinul înțeleptului de a nu vinde mai ieftin decât o monedă de aur. După ce a tot propus inelul la câțiva zeci de oameni, tânărul a urcat pe cal și a venit la înțelept.
– Înțeleptule, nu am reușit să îndeplinesc rugămintea ta – a spus el cu tristețe. – În cel mai bun caz aș fi putut lua de pe acest inel o monedă de argint. Tu însă nu ai vrut mai puțin de o monedă de aur.

– Tinere, tu numai ce ai spus cuvinte de aur. – i-a răspuns bătrânul. – Înainte să încerci să vinzi inelul, trebuia cel puțin să-i afli adevărata valoare. Însă cine ar fi putut face asta dacă nu un giuvaiergiu? Du-te așadar la un giuvaiergiu și întreabă cât oferă pentru așa inel. Însă indiferent cât îți va propune, să te întorci la mine cu inelul.
Tănârul a plecat la giuvaiergiu și l-a întrebat cât face inelul. Acesta l-a analizat mult timp, apoi l-a cântărit și în cele din urmă s-a adresat către tânăr.
– Transmite-i înțeleptului că acum nu pot să-i ofer mai mult de cincizeci de monede de aur. Dar dacă va aștepta puțin, îi voi putea da 70 de monede de aur pentru acest inel.
– Șaptezeci de monede? – a zâmbit uimit tânărul? – Imposibil. Și a alergat din nou către înțelept.

– Așează-te aici, – a spus înțeleptul, ascultând povestea băiatului. Și ține minte, fiule, că în realitate tu ești acest inel. Unic și neprețuit. Să-ți aprecieze valoarea poate doar un expert. Atunci de ce mergi prin piață, așteptând să-ți spună prețul primul întâlnit?

Morala: în fiecare din noi există un potențial enorm. Contează doar să nu-l pierzi degeaba, la prima dezaprobare nefondată.


Filmul de duminică

"If you never face your enemy, how can you face yourself " este întrebarea pe care și-o pune un pilot de drone în legătura cu etica morală a slujbei sale. 

În lumea întunecată a războiului drone, lupta se desfășoară ca un joc pe calculator, ce are ca miză vieți reale. După șase tururi, pilotul Tom Egan interpretat de Ethan Hawke tânjește să se întoarcă în cabina de pilotaj a unui avion adevărat, în timp se luptă cu talibanii dintr-o cutie cu aer condiționat, în deșertul Las Vegas. Când el și echipajul său începe să primească ordine direct de la CIA, iar mizele sunt ridicate, nervii lui Egan și relația sa cu soția sa (January Jones) începe să se destrame.

De remarcat este și faptul că putem observa nivelul de etică a armatei SUA referitoare la lupta lor contra terorismului și modul în care unii soldați își justifică acțiunile mai mult sau mai puțin etice sau morale. Având acces la câteva imagini din spatele acțiunilor sau misiunilor armatei americane putem înțelege cum am ajuns să ne învârtim în același cerc continuu în lupta contra terorismului și că exista șanse minime de finaliza sau măcar ameliora această luptă în viitorul apropiat, în ritmul acesta. Până în momentul în care nu vom descoperi un nou mod de abordare a acestei probleme, personal, sunt foarte sceptică cu privire la șansele de a nu crea constant noi "teroriști" sau persoane dispuse să își sacrifice viața lor și a multor altora pentru dreptatea în care cred sau din cauza unor nedreptăți de care au avut parte...

Jack Johns: "Don't ask me if this is a just war. To us, it's just war..."